Available for borrowing.

( 2 / 2 unit )

Loan Duration (day): 7
Debu-debu Dosa

by Ahmad Safar Arman

Publisher - AHMAD SAFARMAN DOLLAH

Category - General Novel

Sabri seorang anak muda yang membesar di sebuah perkampungan nelayan. Dia menjalankan perusahaan membuat budu untuk menyambung pekerjaan arwah ayahnya. Sabri menghadapi masalah dan tekanan yang hebat apabila tunangnya Miza meninggal dunia kerana ditembak beberapa hari sahaja sebelum hari pernikahan.

Demi mengubati masalah yang menimpa, Mak Cik Norma ibu Sabri telah masuk merisik Shimas. Malangnya Shimas menolak pinangan itu tanpa sebab dan membawa diri dari kampung hingga ke luar negara.

Sabri patah hati buat kali kedua. Menganggap apa yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi. Dia fokus untuk mencari pembunuh sebenar walau pun dalam masa yang sama Mak Cik Norma ingin menjodohkan pula dengan Zura .

Suatu malam, sebaik sahaja balik dari menyampaikan ceramah dia telah terlanggar seorang gadis bernama Nurul yang membuatkan gadis itu koma beberapa hari. Sebaik sedar, Nurul tidak mahu pulang ke rumahnya lantas Sabri dan keluarga mengambil keputusan untuk membawa Nurul pulang dan tinggal bersamanya.

Nurul ingin menyembunyikan diri dari pengetahuan semua orang lantaran dia sebenarnya telah menjadi buruan pembunuh upahan kerana melarikan diri dari rumah pelacuran. Dia ditipu dan dijual oleh bapa saudaranya Husniman dan dipaksa untuk menjadi pelacur.

Di kampung dia menyorok dari dunia luar. Dia membantu Sabri dan keluarga menjalankan perusahaan budu. Kehadirannya ternyata tidak disenangi oleh Zura yang ketika itu telah pun ditunangkan dengan Sabri. Zura mula menyiasat latar belakang Zura di saat keluarga Mak Cik Norma mengagungkan Nurul lantaran keperibadian yang ditunjukkan.

Kae dan Keri, dua orang pembunuh upahan berjaya menjejaki Nurul. Namun begitu, Sabri sentiasa hadir dalam beberapa siri cubaan menculik Nurul. Sabri dipukul bahkan ditembak demi menyelamatkan Nurul kerana tidak mahu Nurul menerima nasib yang sama sebagai mana arwah Miza.

Please login to borrow the book.